"> אלעזר בן לולו על בת מצווה בקהילה רפורמית כפעולה פוליטית – בחברת האדם
הירשם לניוזלטר שלנו

אלעזר בן לולו על בת מצווה בקהילה רפורמית כפעולה פוליטית

אלעזר בן לולו בניתוח אתנוגרפי של טקסי בנות מצווה בקהילות רפורמיות ישראליות כאקט פוליטי כחלק ממאבקן של הקהילות הרפורמיות בישראל לשוויון במרחב הציבורי

מאמר חדש של האנתרופולוג אלעזר בן לולו, כיום פוסט דוקטורנט במרכז ללימודי יהדות באוניברסיטת פנסילבניה ועמית מחקר במכון בן-גוריון, ובנוסף בן לולו גם מנחה את הפודקאסט ״שבט אחים ואחיות״ בגלי צה״לֹ.

המאמר Performing Gender and Political Recognition: Israeli Reform Jewish Life-cycle Rituals", פורסם בכתב העת  Journal of contemporary Ethnography, ומציג ניתוח אתנוגרפי של טקסי בנות מצווה בקהילות רפורמיות ישראליות.

"בת המצווה הרפורמית היא טקס מעבר פמיניסטי. הנערה היא שחקנית חשובה בטקס המציגה דרכים שונות לחגוג מגדר ומסורת על בסיס ערכים פלורליסטיים וליברליים שלמרבה הצער נחשבים בעיני חלק מהישראלים לביזוי. אני תמיד חושבת איך למקם את הנערה במרכז הטקס כי זה הרגע שלה. אני לא מחפשת אנלוגיות מוכרות לבר מצווה כי היא לא נער. היא נערה. הבנות האלה הן שגרירות של היהדות הליברלית" (הרבה אפרת רותם)

Picture Credit: Ronen Mossinson

 בעוד שבעבר, טוען בן לולו, נהגו אנתרופולוגים לבחון טקסי מעגל חיים בהקשרים של שינויי סטאטוס החברתי של האדם, או התקבלותו לקהילה או לקבוצת שווים, כיום רבים מהמאפיינים המסורתיים של טקסים הללו השתנו, ואף נעלמו.

בנוסף, מצביע בן לולו על כך שלעומת טקס בר המצווה שזכה לכתיבה ענפה בספרות, טקסי בנות מצווה לא זכו למחקר ענף, וכאשר כן זכו להתייחסות, היא הייתה אזוטרית וסיפקה בעיקר מבט תיעודי-היסטורי. במאמר, המבוסס על עבודת שדה בת שלוש שנים בקהילות רפורמיות בישראל, מדגים בן לולו כיצד מובנה טקס בת מצווה רפורמי. בן לולו מתאר כיצד על ידי הכללת ברכות חדשות, ניכוס סמלים דתיים גבריים ויצירת מחוות גופניות חדשות, הריטואל של טקס בת המצווה הרפורמי מאתגר נורמות דתיות הלכתיות ומאפיינים פטריארכליים המשוקעים במסורת ישראל ובחברה הישראלית.

אלעזר בן לולו

אולם, לטענתו, אין מדובר רק במופע מגדרי המסמן את מקומן של נשים במסורת המתחדשת, אלא באקט פוליטי של ממש, מאחר והקהילות הרפורמיות בישראל נאבקות לשוויון במרחב הציבורי. בן לולו מראה כיצד הבחירה במרחב תפילה כזו או אחר, או הטענת הפרשה או הדרשה במעמד המרגש במסרים פמיניסטיים, מגלמים את הניסיון של הקהילה הרפורמית לסמן את מקומה הנוכח-קיים במרחב האתנו-לאומי.

מכאן שלפי בן לולו בת מצווה רפורמית זה לא עוד "בת מצווש" אופנתית, אלא ביצוע שממצב את היהדות הלא-אורתודוכסית כאלטרנטיבה דתית בשדה היהודי בישראל, ואת הקהילה כסוכנות חברתית השותפה למאבק על שוויון מגדרי לא רק מעל בימות ברחוב, אלא גם מעל בימת בית הכנסת. 

Picture Credit: Noa Weiss.

עוד על בן לולו:

אלעזר בן לולו על התגובה היהודית הרפורמית האמריקאית למשבר האיידס

אלעזר בן לולו על הבניות תרבותיות בחגיגות סיגְד אתיופי בקהילה רפורמית ישראלית

מ"קווין אסתר" ל"קוויר אסתר": מקרא מגילת אסתר בקהילה רפורמית תל אביבית.

אלעזר בן לולו על רבות רפורמיות והנהגת קהילה