השלב הבא באמזונס: סחר בקרדיטי פחמן אצל האנדוקה
ברכות לאלירן ארזי על קבלת מלגת הקרן הלאומית למדע (isf) לפוסט דוקטורט. אלירן יוצא לשנתיים של מחקר במסגרת אוניברסיטת קיימברידג באנגליה. ארזי קיבל לאחרונה את תואר הדוקטור מהאוניברסיטה העברית בירושלים ומבית הספר ללימודים מתקדמים במדעי החברה בפריז על עבודתו בנושא: ״מהעיט הקניבלי לאנפה הסוחרת (ובחזרה): דינמיקות כוח בין יער ושוק באמזונס״ שנכתבה תחת הנחייתם של פרופ' נורית שטדלר פרופ' פיליפ דסקולה. ארזי כותב לבחברת האדם על המשך מחקרו באמזונס שיתמקד הפעם בסחר בקרדיטי פחמן:
"במחקר הפוסט-דוקטורט שלי, אקח את חקר דינמיקות הכוח בין האנדוקה שבאמזונס הקולומביאני לבין גורמים לא ילידיים וישויות לא אנושיות (חיות, צמחים, ורוחות הטריטוריה) שביצעתי בדוקטורט, אל העיסוק הכלכלי הנוכחי של האנדוקה – הסחר בקרדיטי פחמן. זוהי פעילות שהולכת ומתפשטת במהירות בקרב קהילות ילידיות וכפריות באזורים טרופיים בעולם – אם כי האפקטיביות הסביבתית שלה מוטלת בספק – ובמסגרתה חברות מזהמות רוכשות קרדיטים לפליטות גזי חממה מקהילות שמחזיקות בשטחי יער, ומתחייבות לטפח ולא לכרות את יערותיהן. שווקי פחמן הם חלק מ״פיננסים סביבתיים״ – שימוש במכשירים פיננסיים, השקעות, ושווקים לצורך התמודדות עם אתגרים סביבתיים, כגון שינויי אקלים, אובדן מגוון ביולוגי, זיהום אוויר ומים, ודלדול משאבים טבעיים.
במחקר הדוקטורט שלי עסקתי רבות באופנים שבהם האנדוקה מתמרנים את הסוכנויות (agency) של הישויות בסביבתם – למשל, הם הופכים חיות ורוחות מסוכנות לצמחים בחגיגות טקסיות, או ״מבייתים״ בני אדם ומוצרים שמגיעים מן החוץ כדי שלא יזיקו להם. בתמרוני הסוכנות הללו, לשפה, למבני שארות, ולאתיקה של שליטה עצמית, ישנם תפקידי מפתח. אולם, האנדוקה עצמם מודים שהם אינם מסוגלים לתמרן את סוכנותם של כל הישויות הרלבנטיות – כסף, למשל, חומק מהפרוטוקולים הריטואליים הללו ונתפס כגורם הרסני בקהילה.
האנדוקה נכנסו לפרויקט סחר בפחמן ב-2022, שנה לאחר שביקרתי אותם בפעם האחרונה. אני מעוניין לבחון כיצד הם מתמרנים את סוכנויותיהם של הדברים שהם מקבלים ונותנים במסגרת הפעילות הזו: הכסף שהם מקבלים – בין אם כשכר לשומרי יער, כתשלומים למשפחות, או השקעות בפרויקטים קהילתיים – ומאגרי הפחמן שהם מעמידים לרשות החברות המזהמות, כלומר, עצי היער שעליהם הם שומרים ושאותם, לשיטתם, הם מייצרים באמצעות שליטה על חיות ורוחות היער. מטרת המחקר היא לזקק תובנות על תופעת הפיננסיים סביבתיים והמושגים הבסיסיים שביסודם מתוך האופן שבו האנדוקה מתמודדים עם התופעה הזו. מחקר הפוסט-דוקטורט שלי יתבצע באוניברסיטת קיימברידג׳, תחת הנחייתו של פרופ׳ רופרט סטאש, מומחה ליחסים בין קהילות ילידיות במלנזיה עם מבני המדינה והשוק והטרנספורמציות שקהילות אלה עוברות תוך כדי מגעים אלה, כמו גם פרקטיקות השוויוניות ותפיסות העצמי והאחר שלהם."
עוד בנושא: