"לשכב על הגדר": שיח גברי ישראלי, וצרכנות מין במרחב הדיגיטלי
המעבר למרחבים דיגיטליים מתרחש בתחומים רבים בחברה – ולא פוסח גם על תעשיית המין. מעבר לצרכנות מין דיגיטלית שמתרחשת באתרים מסוימים, פועלים פורומים לדירוג חוויות מיניות. לפורומים אלו נכנסים צרכנים באנונימיות, קוראים וכותבים על ההתנסויות המיניות שלהם ועל הזונות אצלן ביקרו.
הכתיבה בפורומים האלו מפתיעה. במרחב בו אפשר לצפות לכתיבה טכנית או יבשה המדרגת עובדות מין, הן למעשה לא מהוות את המוקד. אז מה תופס את מרכז הכתיבה של אותם צרכנים אנונימיים?
יעלה להב רז, אנתרופולוגית מבן גוריון החוקרת צרכנות מין במרחבים דיגיטליים, טוענת שאי אפשר להבין צריכת מין היום בלי להתבונן על המתרחש במרחב הדיגיטלי, על תופעת הכתיבה של צרכני המין המשתפים בחוויות המיניות שלהם. צריכת מין מהווה טאבו בחברה, תופעה מושתקת שצרכני מין לא בהכרח חושפים לסביבתם. המרחב המקוון, שהוא מרחב אנונימי, מאפשר לגברים לשחרר ולשתף בחוויה הזו ולספר אותה דרך הטקסט. בחסות האנונימיות נוצרים טקסטים של הצרכנים, אשר מגלים הפעלת כוח, מיניות או אכזריות, אבל לא בהכרח מתמקדים בחוויה הגופנית אלא מציפים חוויות מורכבות ומופעים של גבריות שאינם נראים לרוב – כמו נזקקות, פגיעות, חרטה.
בשני פרקים בהם התראיינה לפודקאסט "המעבדה" של כאן 11, מספרת להב רז על מחקר הדוקטורט שלה, אשר ביצעה בקהילה מקוונת של צרכני מין המונה למעלה מ60,000 משתתפים רשומים. במהלך המחקר היא ניתחה את אותם טקסטים אנונימיים המתפרסמים בפורומים, המתארים חוויות מתעשיית המין באופן כמעט ספרותי או מעורר רגש לעיתים.
דרך המחקר הדיגיטלי מתארת להב רז רפרטוארים או תסריטים של גבריות ישראלית הבאים לידי ביטוי בשדה צריכת הזנות. כך למשל מבין הרפרטוארים השונים, הצרכנים המשתפים בחוויות המיניות למען חברי הפורום האחרים מוכנים "לשכב על הגדר" למען הצרכנים האחרים, אבל מזהירים מ"אוכלי חינם" שקוראים בפורום אבל לא תורמים בעצמם בכתיבה ובהתנסות המינית. בהקשר הזה, להב רז מצביעה על הפחד מהפראייריות הרווח בחברה הישראלית, ומאפיין את השיח הישראלי-גברי בפורום.
להב רז מתארת כיצד הפורומים האנונימיים הופכים למרחב בו הגברים דווקא משתחררים מנורמות ומהצורך להוכיח את עצמם. הטקסטים הנכתבים כוללים כשלונות, חולשה, התמכרויות ולעיתים ממצבים את הצרכן כקורבן של הסיטואציה בעיני עצמו. החוויה הגופנית אינה המרכז, אלא האמצעי דרכו כותבים הגברים על חוויות עמוקות ונפשיות ומביעים היבטים אישיותיים שהם לחלוטין אנטי-הגמוניים. במחקרה של להב רז, פורומים אלו מהווים עדשה לבחינת הגבריות הישראלית.
ממליצים להיכנס לפודקאסט "המעבדה" ולשמוע את שני הפרקים בשלמותם. בנוסף, לאחרונה פרסמה את הספר, Israeli Masculinity, Sex Work, and Consumerism: Heteronormativity and Sexual Repertoires העוסק גם הוא בגבריות ישראלית דרך מחקרה על תעשיית המין וצרכנות. קישורים מצורפים.
עוד בנושא: