"> סיכום 2021: הנצפים ביותר באתר – בחברת האדם
הירשם לניוזלטר שלנו

סיכום 2021: הנצפים ביותר באתר

החיים לא נמצאים רק בפייסבוק, לכן בסיכום זה נביא את עשרת הכתבות והבלוגים הנצפים ביותר בשנה האחרונה באתר בחברת האדם.

מהלך בין הבריאות- הבלוג של בן בלק

הבלוג של בן בלק מתעסק בחיבורים בין עולם הרפואה לחברה, תרבות, פוליטיקה וכלכלה. רופאים נוהגים להזכיר לנו שהרפואה היא לא מדע מדויק. מצוין. אם כן זו נקודת פתיחה שגם האנתרופולוגים וגם אנשי רפואה מסכימים עליה. בבלוג הזה מתמקד בלק מתמקד בדיוק באותם מקומות שידו של הממסד הרפואי קצרה מלחלוש עליהם.

לבלוג של בן בלק לחצו כאן.

פוליטיקה של חדשנות – על הדוקטורט של ארז מגור

מחקרו של מגור ניתח כיצד הפכה ישראל להיות מזוהה כ"סטארט-אפ ניישן"? ומראה שבניגוד לדעה הרווחות לפיה מגזר ההייטק בישראל נוצר ומצליח בזכות השוק החופשי ויזמות פרטית, זה לא היה מתקיים ללא מעורבות מאסיבית של המדינה ומדיניות חדשנות ממשלתית.

לכתבה המלאה לחצו כאן.

בדרך לתחנת אמי נתר/ טל ניצן

האנתרופולוגית טל ניצן כותבת על היוזמה לקרוא לתחנת הרכבת הקלה בגבעת רם על שמה של המתמטקאית פורצת הדרך אמי נתר ומתארת את חשיבות היוזמה, אשר התחילה מקורס על פריווילגיה והפכה למאבק על הנצחת נשים ואחרים במרחב הציבורי.

לכתבה המלאה לחצו כאן.

תרבותיזם: דילמות של רגישות תרבותית ביחסי רוב-מיעוט/ עמליה סער

עמליה סער דנה במאמרה החדש בהבדל בין רגישות תרבותית ל"תרבותיזם", שמקדם למעשה מדיניות מפלה והדרה של תת-קבוצות בתוך קבוצות המיעוט בשם שימור התרבות שלהן לכאורה. בתגובה היא מציעה את המושג "רגישות תרבותית ביקורתית", שמקדם הכרה בריבוי הקולות המתקיים בתוך קבוצת המיעוט עצמה.

לכתבה המלאה לחצו כאן.

סיפור על אהבה, אבל וניצול/ תאיר קמינר-גולדפיינר

אחרי שסבתא שלה נפטרה ראיינה תאיר קמינר-גולדפיינר את המטפלת הסיעודית של סבתא ומציגה סיפור על יחסי האהבה והתאבלות של מטפלת למטופלת ואת ההשפעות שיש למערכת יחסים זו בעולם המודרני והקפיטליסטי. קמינר-גולדפיינר, משלבת בין סיפורה האישי, סיפרה של ויקטוריה המטפלת וניתוח סוציולוגי של מוות, כלכלה גלובלית, מטפלות סיעודיות וזקנה.

לכתבה המלאה לחצו כאן.

הבלוג הורות מקראית של אריאל כנפו-נעם

אריאל כנפו-נעם, פרופ׳ לפסיכולוגיה ההתפתחותית, מחבר בין פרשת השבוע לבין התאוריות העכשוויות בפסיכולוגיה.

לבלוג המלא לחצו כאן.

ממילה למילה – אחרי עשרים שנה/ יורם בילו

יורם בילו חוזר למאמרו למאמרו המפורסם ״ממילה למלה: ניתוח פסיכותרבותי של הבניית זהות גברית בטקסי ילדות בחברה החרדית״, אשר פורסם בכתב העת אלפיים בשנת 2000,המאמר הציע מבט של האנתרופולוגיה הפסיכולוגית לטקסי ׳החלקה׳ ו׳הכניסה לחדר׳ שעוברים בני השלוש בחברה החרדית. במבט של עשרים שנה אחרי בילו חוזר למאמר ומנתח את השימוש בכותרת, בניתוח התיאורטי, בדרך שהגיע לעושר הממצאים וכמובן, להשוואה מעוררת המחלוקת בין טקסי הגבריות של ילדי החדר החרדים אוכלי האותיות וילדי השבט בולעי הזרע של שבט הסמביה בפפואה גינאה החדשה.

לכתבה המלאה לחצו כאן.

שרי אורטנר: מסמנת דרך באנתרופולוגיה של מגדר, מעמד, סמלים וכתיבה/ תמר אלאור

כחלק מהפינה ״מסמני דרך – על אנתרופולוגים ואנתרופולוגיות מרכזים בתחומםן, כותבת תמר אלאור על שרי אורטנר, אנתרופולוגית פורצת דרך אשר כתבה על מגדר ונשים, על המפגש עימה ועל ההשפעה על המחקר שלה.

לכתבה המלאה לחצו כאן.

הרווי גולדברג: דיוקן אקדמי (בנימה אישית)

יורם בילו, הגר סלמון ואורית אבוהב, תלמידיו של הרווי גולדברג וכיום מבכירי האנתרופולוגים בישראל בעצמם, ערכו אסופת תרגומים לעברית של מאמריו האתנו-היסטוריים של גולדברג על יהודי צפון אפריקה בכלל ויהודי לוב בפרט, אשר פורסה בהוצאת מכון בן-צבי. הפרק הפתוח את האסופה הוא מעין דיוקן של גולדברג כאנתרופולוג, מנחה וחוק – שכתבו שלושת העורכים של האסופה. 

לכתבה המלאה לחצו כאן.

נורית בירד דוד – חיי עם בני הניאקה בג'ונגל בהודו

סרטון על מחקריה של נורית בירד דוד, פרופ' לאנתרופולוגיה בחוג לאנתרופולוגיה בחיפה בקרב קבוצת ציידים לקטים בדרום הודו. בירד דוד, כיום אחת החוקרות הבולטות בעולם בחקר ציידים לקטים ובכלל, מתארת את כניסתה לשדה, החיים בקרב הקבוצה, על הניאקה והתרבות שלהם, על אנתרופולוגיה כדרך חיים ועל הקרירה שלה במבט לאחור.

לכתבה המלאה לחצו כאן.