סיכום 2021: בחירת בחברת האדם
אחרי כל הסיכומים של שנת 2021, צוות בחברת האדם החליט מציג את הבחירות של מיטב הכתבות, בלוגים ופוסטים של שנת 2021. בכתבה תמצאו כמה פוסטים שלא השתתפו בסיכומים האחרונים, ששווה לשים לב אליהם.
׳אש בשדה קוצים׳ – מחשבות על אלימות וסולדריות- בעקבות אירועי מאי 2021
בלוג חדש שנפתח לאחר ערב השיח "אש בשדה קוצים" בעקבות אירועי האלימות בחודש מאי 2021, ולאחר מכאן פורסמה גם בכתב העת הישראלי "תיאוריה וביקורת". בבלוג קיימים חלק מדברי הדוברים.ות והמשתתפים.ות בערב זה, בינהם.ן ניצן לונברג, גיא שני, הילה צבן וארי אנגלברג.
לאומיות ניו-אייג'ית בשביל ישראל/ נעם כהן
נעם כהן כותב לבחברת האדם על עבודת התזה שלו על ה'שביליסטים', שמם הלא רשמי של מטיילי שביל ישראל. כהן מתאר את עבודתו בה הוא מגדיר את החוויה של טיול שביל ישראל והמטיילים בו כ'לאומיות ניו-אייג'ית', ואת חווית טיול השביל כחוויה לא רק פיזית, אלא גם רוחנית.
סקר סוציולוגיה ואנתרופולוגיה בישראל: דיסציפלינריות, מדע ומקומיות/ בן בורנשטיין, נטע כהנא, רמי קפלן, ניר רותם
בשנה האחרונה התגבשה קבוצת חוקרים.ות צעירים.ות שביקשו לבחון ולהרחיב את הדיון הנוגע הן לעתידם.ן המקצועי והן לעתיד הדיסציפלינה. הם ערכו סקר הראשון מסוגו אשר בחן עמדות והעדפות של חברי.ות הקהילה הסוציולוגיות ואנתרופולוגית בישראל סביב נושאים של תחומי מחקר, במות ושפת פרסום. ממצאי הסקר מספקים תמונת מצב אמפירית לתהליכים עכשוויים שמעצבים את שדה המחקר המקומי. דרכם הם מבקשים להתחיל בדיון בשורה של סוגיות הנוגעות לייצור ומיסוד הידע הסוציולוגי בישראל, ולתפקידה של הסוציולוגיה המקומית בימי משבר ובימי שגרה על רקע המתח שבין דרישות מוסדיות לעמידה במדדי איכות בין לאומיים, לבין הרצון לעיסוק סוציולוגי שגם מחובר להקשר המקומי ומחויב לקהילה המקומית.
מירון ממבט אחר/ יורם בילו
יורם בילו, אחד האנתרופולוגים הבולטים בחקר פולחני צדיקים וקברי קדושים בישראל, כותב, בעקבות האסון במירון, על ההיסטוריה והאנתרופולוגיה של עליות לרגל באופן כללי ושל מירון באופן ספציפי, על הרלוונטיות של גישותו של טרנר ואחרים להבנת התופעה, לשינוי שחל מאירוע של יוצאי מדינות ערב להילולה של היום, ועל הפוליטיקה של שהובילה למצב הנוכחי.
91 שנה להולדתו של האנתרופולוג, הסוציולוג והפילוסוף – פייר בורדיה
המושגים המזוהים עם בורדיה, כגון הון סימבולי, הביטוס, שדה, אלימות סימבולית, היבדלות ועוד, לצד התיאוריה הכללית שפיתח, ממשיכים להיות רלוונטים גם היום, כולל תלי תלים של פרשניות וויכוחים על מה הוא בדיוק התכוון וביקורת על הדברים מהם הוא התעלם או לקח כמובן מאליו.
התנהלות אתית במחקר – מחשבות המשך למחקר בנושא/ עמליה אוליבר ונחמן בן יהודה
עמליה אוליבר ונחמן בן יהודה, בעקבות פרשת דן אריאלי, על מחקריהם על אתיקה והונאה במחקר האקדמי. בהמשך לספרם, Fraud and misconduct in research, אשר פורסם ב-2017, פורסים אוליבר ובן יהודה את הממצאים והתובנות שלהם דרך שלושה נושאים מרכזים: בחינה מחודשת של מחקרים, נגישות לנתונים ממקורות שונים, ותגובות של אוניברסיטאות לנושאים של התנהגות מדעית לא נאותה. לסיום, הם מציעים כמה דרכים לנסות ולמנוע מקרים כאלו וכן מחשבות למחקרי המשך בתחום.
למה בכלל צריך לפרסם בעברית? על נגישות, שפה והקריירה האקדמית
במרכז השולחן העגול בכנס האגודה האנתרופולוגית עמדה שאלת הפרסום האקדמאי בעברית. פרסום מאמרים וספרים אקדמאים בעברית הוא נושא בעייתי באנתרופולוגיה (והסוציולוגיה) הישראלית. מצד אחד זאת אחת הדרכים ל׳החזיר לציבור׳ הישראלי את המחקרים שאנו עורכים ולהפוך אותם לנגישים יחסית לקהל הרחב ולסטודנטים. אך מצד שני, התרבות האקדמאית בארץ לא מתגמלת על פרסום בעברית ויש הרואים בכך בזבוז זמן ופגיעה בקידום הקריירה האקדמאית. המשתתפות בשולחן עגול זה שוחחו על מתח וקונפליקט אלו, לצד שאלות נוספות כגון מה הן הבמות הקיימות לפרסום בעברית, על ההבדל בין פרסום בעברית לשפות אחרות, על ה׳שוק׳ לספרי ומאמרי עיון בישראל ועל האם בכלל זה חשוב לפרסם בעברית.
קורונה משלהם: אסטרטגיות ביצירת חברויות אפלטוניות הומוסקסואליות/ משה חג'ג'
משה חג'ג' על עבודת התזה שלו על השדה של הגיאוגרפיה של המיניות המתמקד באופנים בהם הגוף של גברים הומוסקסואלים מאפשר חברויות במרחבי המסיבות. כאשר אנחנו חושבים על מסיבות, יש לנו בראש ציור מאוד ברור של מוסיקה, אלכוהול וריקודים. בחיי הלילה של הקהילה הגאה בכלל ושל הומואים בפרט המסיבות אינן דבר אחיד. במבט קרוב יותר, כל מסיבה היא בעלת משמעויות רבות. המסיבות הן חלק ממנגנוני התרבות שמייצרים ומכוננים את הקהילה ובתוך זה יוצרים קשרים חבריים אפלטוניים. כחלק מהמחקר, בתקופת הקורונה עלו אסטרטגיות התמודדות כאשר מנגון משמעותי שכזה הופסק באחת.
הכנס 'אתיקות של כוח, רגשות וביוטכנולוגיה'- ראיונות עם עמליה סער, ציפי עברי, קרול קדרון ויעל עשור
לקראת הכנס 'אתיקות של כוח, רגשות וביוטכנולוגיה', פורסמו בבחברת האדם ראיונות עם חוקרות מאוניברסיטת חיפה בנושאי המושבים השונים בכנס אשר התקיים השנה. נושאי המושבים, בין היתר היו שליחות מוסרית רעועה של אנתרופולוגיה מעורבת בשדה של פיתוח, בניית שלום וזכויות האדם, חיים מוסריים, עבודת אתיקה, והפוליטיקה הגלוקלית של ההולדה, מצבי רוח ומוסר בחיי היומיום ומעורבות אתנוגרפית במים פוליטיים סוערים: אתגרים והבטחות.
לכתבות המלאות לחצו כאן: הראיון עם עמליה סער, הראיון עם ציפי עברי, הראיון עם קרול קדרון והראיון עם יעל עשור.
הקלות הבלתי נתפסת של אשפוז ׳חולי נפש׳ בכפייה/ נועם שיפמן
האם ידעתםן שניתן לקחת כל אחד ואחת מאיתנו לאישפוז בכפייה? נועם שיפמן, סטודנט לתואר שני במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה בעברית, אבל גם עו״ד המתמחה בדיני נזיקין, כותב על החוק בישראל בנושא, על הפרשנות שניתנת בפועל לחוק ועל היחס כלפי אלו שקצת שונים מהנורמה.