מה ההבדל בין סוציולוגיה לאנתרופולוגיה?
מסטודנטים.ות המתחילים את דרכם במחלקה ועד המרצה הבכיר.ה ביותר, השאלה מה ההבדל בין הדיסצפלינות סוציולוגיה לאנתרופולוגיה נותרת השאלה הבוערת ביותר במחלקות השונות ברחבי הארץ. פרויקט של כתב העת המחלקתי "פקפוק" של הסטודנטים.יות במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית ניסה לגרום לכמה מן המרצים והמרצות למצוא תשובה לשאלה הבוערת ביותר.
ב2014 יצא ניר רותם (אז תלמיד במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה בעברית, שהיה גם אחד ממפעילי בחברת האדם, וכיום דוקטורנט במינסוטה), לברר את הסוגיית ההבדל בין סוציולוגיה לאנתרופולוגיה עם חברי וחברות הסגל של המחלקה, אותן הוא ראיין בסרטוני וידאו קצרים אשר פורסמו בפקפוק, עיתון הסטודנטים של המחלקה באוניברסיטה העברית.
פרופ' מיכל פרנקל
פרנקל סוברת כי ההפרדה הקיימת בין הדיסציפלינות היא היסטורית בעיקרה. האנתרופולוגיה בראשיתה חקרה חברות זרות וקטנות עם גבולות ברורים, בעוד שהסוציולוגיה עסקה בחברה מתועשת ומערבית. לכן מרבית האבחנה נשענת על מורשת אינטלקטואלית שונה.
ד"ר טליה שגיב
שגיב מעלה את הנקודה כי ההבדלים בין הדיסצפלינות נופלים על השאלה מי הוא האדם החוקר. לעוסקות באנתרופולוגיה יש יותר סבלנות, לצאת לשדה ולחכות לשאלה ולממצאיה, בעוד שהעוסקות בסוציולוגיה יצאו לשדה המחקר עם שאלה והנחות יסוד מוכנות ויצאו לחפש תשובות.
פרופ' לימור סמימיאן-דרש
סמימיאן-דרש מעלה הבדלים בשלושה מפלסים; אונוטולוגית, בה האנתרופולוגיה משתמשת ביחידת התבוננות של האדם מול הסוציולוגיה שמשתמשת ביחידת התבוננות של החברה; אפיסטומולוגית, האנתרופולוגיה מכוונת לעבודת השדה והתיאוריה יוצאת מן השדה; ומתודולוגית, כאשר האנתרופולוגיה משתמשת בעיקר בעבודת השדה כצורת מחקר מרכזית.
פרופ' ורד ויניצקי-סרוסי
וינצקי-סרוסי מעלה את הנקודה כי אומנם באוניברסיטאות בישראל סוציולוגיה ואנתרופולוגיה יושבות יחדיו במחלקה, אך אין כך הדבר במדינות אחרות. כך למעשה שילוב של הדיסציפלינות באותה מחלקה נותנת נחמה ומקום לחוקרות והחוקרים הנמצאים על קו התפר, למשל סוציולוגיה איכותנית.
פרופ' גילי דרורי
דרורי טוענת ששאלת ההבדל בין הדיסציפלינות קיימת בעיקר בישראל בה המחלקות יושבות יחדיו. למעשה ההבדלים בין הדיסציפלינות מצריכות עבודת גבולות למען מציאת הגבולות המפרידים אותן אחת מן השנייה.
ד"ר יהודה גודמן
גודמן סובר כי אומנם מדובר בדיסציפלינות שונות במובהק, יש למקם את שאלת ההבדל לפי ההקשר בה נשאלת השאלה, כך שכל אדם המחפש הבדלים ונקודות דימיון שונות.
פרופ' גד יאיר
יאיר מביא את את הטענה כי אכן קיימים הבדלים, אך שתי הדיסציפלינות עובדות עבור מטרה משותפת, להבין את האדם ואת החברה.