הסוציולוג סמי סמוחה נבחר לחבר האקדמיה הישראלית למדעים
ברכות לחתן פרס ישראל לסוציולוגיה, פרופ' סמי סמוחה מאוניברסיטת חיפה, על בחירתו לאקדמיה הישראלית למדעים. סמוחה מצטרף לאנתרופולוגים פרופ' יורם בילו ופרופ' דון הנדלמן המכהנים חברי האקדמיה, כשהוא מחזיר לסוציולוגיה את ייצוגה באקדמיה אחרי מספר שנים של היעדר מוחלט.
סמי סמוחה נולד בבגדד ב-1941 ועלה יחד עם משפחתו ב-1951 לישראל, בה התיישבה המשפחה במעברת קריית אונו. על אף שסיים את לימודיו בבית הספר היסודי בהצטיינות בקשתו להמשיך את לימודיו בתיכון חדש נדחתה והוא נאלץ ללמוד בבית ספר עיוני אחר ולא מוכר בפרדס כ"ץ שבבני ברק. את תחילת דרכו האקדמית עשה סמוחה באוניברסיטת בר אילן, בה הוענק לו תואר ראשון בהצטיינות בסוציולוגיה ובפסיכולוגיה. לאחר סיום לימודי התואר הראשון שירת סמוחה בצה"ל כקצין מחקר פסיכולוגיה, שם הבין כי הסוציולוגיה ולא הפסיכולוגיה מספקת לו כלים רלוונטיים להבנת בעיות חברתיות. על כן, בתום שירותו הוא פנה ללימודים מתקדמים באוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג'לס, בה הוענק לו ב-1973 תואר שלישי בסוציולוגיה. עם חזרתו לישראל ב-1974, הוא הצטרף לסגל החוג לסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה וב-1990 הוענקה לו דרגת פרופסור מן המניין. הוא אף שימש כראש החוג בשנים 1983-1986, כדיקן הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת חיפה בין 2006 ל-2009 וכנשיא האגודה הסוציולוגית הישראלית בשנת 2008. בשנה זוה היה לחתן פרס ישראל בחקר הסוציולוגיה.
סמוחה הוא אחד מחלוצי הגישה הפלורליסטית בסוציולוגיה הישראלית ועוסק בחקר יחסים אתניים בישראל, בדגש על השסע האשכנזי-מזרחי והשסע היהודי-ערבי, בפרספקטיבות השוואתיות והיסטוריות. על בסיס מחקרו מבקש סמוחה להציע מודל דמוקרטי שלישי, לצד שני המודלים המוכרים של הדמוקרטיה הליברלית והדמוקרטיה הקונסוציונלית (ההסדרית), אותו הוא מכנה 'דמוקרטיה אתנית'. במאמרו המכונן "דמוקרטיה אתנית: ישראל כאב טיפוס" מגדיר את הדמוקרטיות האתניות כ"משלבות מתן זכויות פוליטיות ואזרחיות לפרטים וזכויות קיבוציות מסוימות למיעוטים" סמוחה טוען כי מודל זה זה הכרחי להבנת דמוקרטיות הפועלות בחברות מפוצלות, כמו בישראל ובצפון אירלנד, בהן הדמוקרטיה לא פועלת באותו האופן כמו בדמוקרטיות הנופלות תחת הקטגוריה של שני המודלים הראשונים.
בהמשך למאמרו הראשון על דמוקרטיה אתנית בהקשרה הישראלי, ביצע סמוחה מחקרים שמשווים בין המקרה הישראלי למדינות נוספות כגון: סלובקיה, אסטוניה, מקדוניה וצפון אירלנד.
בין השנים 1976-2008 ערך סמוחה סקרים שבדקו את יחסם של אזרחים יהודים וערבים למדינת ישראל. על בסיס סקרים אלו פורסמו הספר "Arabs and Jews in Israel" וכן "מדד יחסי יהודים ערבים בישראל 2004".
לקריאה נוספת :
ההודעה על השבעתו כחבר האקדמיה הישראלית למדעים
נימוקי שופטי ועדת פרס ישראל על הענקת הפרס לסמוחה
"דמוקרטיה אתנית: ישראל כאב טיפוס"
"חברה בערבון מוגבל"- הרצאה של סמוחה משנת 2013 באוניבסיטת תל אביב.