המלצות לספרים וסרטים אנתרופולוגים
מחפשים ספר או סרט טוב ליום כיפור? ריכזנו עבורכם 14 המלצות חובה לכל מי שמתעניין באנתרופולוגיה.
- במחוזות טרופים נוגים – קלוד לוי שטראוס
ספר מסעות שהוא קלאסיקה אנתרופולוגית ואולי גם ספרו החשוב של קלוד לוי-שטראוס. תיעוד אישי של חודשי המסע והמחקר של לוי-שטראוס באמריקה הלטינית. הקריאה אמנם מצריכה מאמץ אך מומלצת בחום! יצא בהוצאת כרמל ונמצא גם באתר עברית כספר דיגיטלי וכספר מודפס.
- עבודות וחיים: האנתרופולוג כמחבר – קליפורד גירץ
אחד הספרים הקריאים של גירץ בו הוא סוקר את הכתיבה של לוי-שטראוס, אוונס-פריצ'רד, מלינובסקי ובנדיקט, ומנסה לענות על השאלה כיצד ניתן להסביר את העובדה שספריהם נקראים גם כיום בשקיקה רבה כל כך? וטוען שמה שהופך אותם לקלאסיים זה לא התיאורטיה אלא הכתיבה. יצא בהוצאת רסלינג.
- השד תופס אותך ואתה נופל – אן פדימן
איך קצרים בתקשורת בין תרבותית יכולים להוביל לטרגדיה? הספר, שמבוסס על עבודה אתנוגרפית, מביא את סיפורה של פעוטה אפילפטית מקליפורניה, בת למשפחת מהגרים מלאוס. הספר יכול להיות גם מבוא טוב לאנתרופולוגיה רפואית. יצא בהוצאת כרמל ונמצא גם באתר עברית כספר דיגיטלי.
- כינון החילוניות – טלאל אסד
ספר שמאתגר הנחות מוצא קונבנציונליות רבות לגבי דתיוּת וחילוניוּת. מאוד קריא, אך דורש היכרות בסיסית עם מושגים מקצועיים. תתי הפרקים ״מחשבות על כאב כסוכנות בהיסטוריה הדתית ובאתנתוגרפיה הדתית״ ו״האם יש לראות את הלאומיות כדת מחולנת״ מומלצים במיוחד. יצא בהוצאת רסלינג.
- השליטה הגברית – פייר בורדיה
טקסט יסוד בתיאוריה של יחסי הכוח. בורדיה מתמקד בספר בצורות המיון המרכיבות את ראיית העולם האנדרוצנטרית, את תפיסת העולם מנקודת המבט של הגברים, שכמו כל השולטים, מעמדות או קבוצות אתניות, מניחים את מאפייניהם הייחודיים כאוניברסליים וברורים מאליהם, כלומר הם אינם מחפשים להם צידוק, אלא בוחנים את הקבוצות האחרות על פי מרחקן ממאפיינים אלה. יצא בהוצאת רסלינג.
- מסה על המתנה – מרסל מוס
ספרו הקלאסי של מוס נוגע למשמעות של המתנה שהיא לעולם איננה חליפי טובין פשוטים אלא יוצרת חובה משולשת: לתת, לקבל ולגמול לנותן. על המשמעות של המתנה ועל ספרו של מוס ניתן לקרוא עוד בפינה "סמלי מפתח" של רותם קלינגר בדף. יצא בהוצאת רסלינג ונמצא גם באתר עברית כספר דיגיטלי וכספר מודפס.
- משכילות ובורות – תמר אלאור
הספר מתאר נשים חרדיות בישראל בשלהי שנות השמונים; נשים מודרניות ומשכילות המקיימות אורח חיים מסורתי קפדני; נשים החוות את הפרדוקס שבמצב זה ומוצאות לעצמן דרך בתוכו. המפגש בין החוקרת החילונית ובין הנחקרות החרדיות מוצג בספר כמקרה מבחן לקשר בין שני העולמות. למרות שהספר פורסם לפני שלושים שנה הוא עדיין מרתק ורלוונטי. יצא בהוצאת עם עובד.
- השיבה לריימס – דידיה אריבון
קשה לקטלג את ״השיבה לריימס״, ספרו של הסוציולוג והפילוסוף הצרפתי דידיה אריבון. הקריאה בו חושפת יצירה המורכבת ממינונים משתנים של ממואר, סיפורת ועיון. הספר מעניק נקודת מבט ייחודית על הסוציולוגיה הצרפתית, על מוביליות חברתית באקדמיה ועל החסמים העומדים בפני המבקשים להשתלב בה אך צמחו מחוצה לה. אריבון לא מסתפק בהצגת אתגריו אל מול האליטה האקדמית, אלא מתעכב גם על האתגרים בזמן ״החזרה לריימס״, ועל האחרוּת המאפיינת את החיים בין שני הקטבים הללו. יצא בהוצאת עם עובד ונמצא באתר עברית כספר דיגיטלי וכספר מודפס.
- הגיבור בעל אלף הפנים – ג׳וזף קמפבל
ספרו חוצה התרבויות והזמנים של המיתולוג ההשוואתי ג'וזף קמפבל, מחבר בין תפיסות פסיכולוגיות מודרניות ובין מיתוסים משלל תקופות, יבשות ותרבויות, ומשרטט בספרו את מסעו רב–התהפוכות של הגיבור ־ עלילה אוניברסלית, מכוננת, של הרפתקה ושל השתנות. זהו תמיד אותו סיפור אחד נהדר על חיינו, שמהדהד בסמלים ובמיתוסים, בסיפורי ֿעם ובאגדות, ומסופר באלפי לשונות וגרסאות, כי ההבדלים בין בני האדם קטנים משניתן לשער, והמשותף להם רב ועולה על כל דמיון. יצא בהוצאת בבל ונמצא גם באתר עברית כספר דיגיטלי וכספר מודפס.
- טוהר וסכנה – מרי דאגלס
ספרה הקלאסי של דאגלס מתעסק במושגים של טומאה ולכלוך ודן בשאלה מדוע מייחסות הדתות לדברים מסוימים חשיבות עד כדי קדושה, בה בשעה שדברים אחרים נחשבים כה מזוהמים עד כדי כך שמוטל עליהם טאבו של נגיעה, שימוש, כמו גם התבוננות? על מנת להתמודד עם שאלה זו נשענת דגלס בעיקר על שני מקורות: עבודת שדה בקרב בני הלֶלֶה (זאיר) וטקסטים מקראיים (ספר ויקרא). יצא בהוצאת רסלינג כולל הקדמה מאת מרי דגלס במיוחד למהדורה העברית וכן הקדמה מאת ד"ר אנדרה לוי על דגלס.
- האישה הגלובלית: מטפלות, עוזרות ועובדות מין בכלכלה החדשה – ברברה ארנרייך וארלי ראסל הוכשילד
קובץ מאמרים המתעד מגוון הולך וגדל של תופעות הקשורות לגלובליזציה של תפקידי האישה. למרות הנושא הכבד הספר מאוד נגיש לקריאה. יצא בהוצאת בבל.
סרטים:
- הסרט Number Our Days משנת 1976 הוא סרט דוקומנטרי קצר בבימוי של ברברה מאירהוף. הסרט מבוסס על עבודתה מאירהוף עם קשישים יהודים בעיירה קטנה בקליפורניה. הסרט זכה באוסקר לסרטים קצרים בשנת 1977 ושנתיים אחר כך פורסם ספרה של מאירהוף, עם אותו שם, שהפך לקלאסיקה אתנוגרפית. בסרט ניתן לצפות ביוטיוב.
- ילדי השמש סרטו של רן טל משנת 2007. הסרט משרטט את דיוקנם של דור הילדים הראשון של החינוך המשותף בקיבוצים על ידי שימוש בסרטי חובבים שנמצאו בארכיונים מתפוררים, שיחד עם קולותיהם של ילדי השמש הבוגרים מחיה את העולם הנעלם של הקיבוצים. התוצאה מצליחה לגעת בשאלות האישיות ביותר וגם בשאלות יסוד של החברה הישראלית, ולהציג מעין סיפור־על של אחד המיתוסים המכוננים של התנועה הציונית בארץ ישראל. ניתן לצפות בתשלום של 15 ש"ח באתר הסינמטק.
- הסרט Forest of Bliss של האנתרופולוג והבמאי רוברט גרדנר (2014-1925). הסרט ממוקם בגת שריפת המתים בורנסי הודו. במרכזו המשפחה האחראית על אספקת העצים ושמירת אש התמיד. המבט האיטי והעמוק מציע חלקים נוספים הנפרשים הרבה מעבר לפולחן המוות. המצלמה מציעה רק את הסאונד שהצליחה לקלוט. אין קריינות או דיאלוגים מובנים. תצפית משתתפת על מלא. (לא להיבהל מסצינת הפתיחה). בסרט ניתן לצפות בחינם באתר Kanopy דרך התחברות לשירותי אוניברסיטה שיש לה מינוי לאתר Kanopy. (בחודש דצמבר האוניברסיטה העברית תפסיק את המינוי לאתר זה – מהרו לצפות בו ובשפע העצום שסביבו).
יש לכם המלצות לספרים וסרטים נוספים מעולם האנתרופולוגיה והסוציולוגיה? כתבו לנו בתגובות לפוסט בפייסבוק! https://www.facebook.com/IsrAnthro