"> פורנקאסט-הפוליטיקה של הפורנוגרפיה – בחברת האדם
הירשם לניוזלטר שלנו

פורנקאסט-הפוליטיקה של הפורנוגרפיה

מה יש בפורנוגרפיה שכל כך מושך, מעסיק ומפחיד אותנו? איך זה שפורנוגרפיה נתפסת מצד אחד כעשייה נפוצה ושגורה בחיים של רבים ורבות אך באותה נשימה גם אפופה בבושה, מבוכה וקושי לשוחח על נושאים הנחשבים טאבו? במסגרת מטלת סיום בקורס "הפוליטיקה של הפורנוגרפיה" בהובלת ד"ר יעלה להב-רז במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה בבן גוריון, הפיקו הסטודנטיות והסטודנטים את הפודקאסט ״הפורנקאסט-הפוליטיקה של הפורנוגרפיה", מתוך מטרה להרהר ולערער על האופן בו פורנוגרפיה הפכה למפה של גבולות חברתיים, למסמן של חרדות וסתירות תרבותיות.

יעלה להב רז כתבה הקדמה לפרקי הפודקאסט, המחברת את הפרקים להגיון הקורס ולמחקר בנושא. הפרקים המלאים, בתגובות.
*אזהרת טריגר: חשוב לציין, הדיון בנושאים אלו לא פשוט ועשוי להכיל תכנים קשים עבור חלק מכן.ם. חשבו היטב טרם האזנה לפרקים, האם נכון לכם ולכן להיחשף לנושאים הללו.

הדיון סביב פורנוגרפיה מתאפיין בדואליות הזו שבין עשייה נפוצה לבושה וטאבו. הדואליות הזו מתרגמת גם לשיח הציבורי אודותיה שמצד אחד מאופיין באזהרות וסכנות- למשל התמכרות, השפעה שלילית על בני נוער עיצוב תפיסות שליליות כלפי מיניות ושוויון מגדרי וחיזוק התנהגויות רעילות כגון אונס והטרדות מיניות. מצד שני ובאותה נשימה, השיח הציבורי גם מחזק תפיסה של סלחנות וביטול מבודח המקדם פולקלור גברי לפיו צפייה בפורנוגרפיה היא חלק מעשייה גברית נורמטיבית, טקס התבגרות גברי וחברותא גברית. גם נשים הורגלו להתייחס אליה כאל "משהו שגברים עושים", כמו מעין בדיחות גסות שמשלימות עם קיומן. שני השיחים הללו-אזהרות וסכנות לצד סלחנות וביטול מבודח- משקפים שתי תפיסות דיכוטומיות על פורנוגרפיה: האחת, היא שפורנו מקדם אלימות מינית ומגביר את סיכוי התרחשותה של עבריינות מין, ואילו התפיסה השנייה היא שפורנו מספק מוצא, קתרזיס לדחפים ותשוקות שאחרת היו מתממשים במציאות. על כן, על פי תפיסה זו צריכת פורנוגרפיה עשויה לשמש כשסתום לשחרור לחץ.

ההבנה כי פורנוגרפיה היא חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו אך כזה שאפוף בשתיקה, הניעה אותי לייצר מטלת סיכום ייחודית במסגרת הקורס אותו לימדתי-"הפוליטיקה של הפורנוגרפיה". לעבודה הייתה מטרה כפולה. הראשונה-הנגשת ידע אקדמי באופן פופולארי ואילו השנייה- לאפשר לסטודנטים להרהר ולערער אודות מקומה של הפורנוגרפיה בחייהם; כיצד היא הושקעה בשיחים חברתיים-תרבותיים רחבים עד שהפכה למפה של גבולות חברתיים, למסמן של חרדות וסתירות תרבותיות. על מנת להשיג שתי מטרות אלו, התבקשו הסטודנטים.יות להתחלק לקבוצות, ליצור, להפיק ולהקליט פרק פודקאסט הנוגע לסוגייה אחת הרלוונטית לתכני הקורס. נוצרו שמונה פרקים מרתקים שעוסקים בין היתר בפורנוגרפיה פמיניסטית, פורנוגרפיה וגזע, פורנוגרפיה ואומנות, פורנופיקציה של התרבות, פורנוגרפיה קווירית ועוד.

להפקת הפודקאסט נדרש שבט שלם שטרח לילות כימים על עשייתו ובלי ההשקעה שלהם זה לא היה קורה. ראשית, המימון הנדיב מטעם "היחידה לקידום איכות ההוראה והלמידה" באונ'. שנית, הצוות המסור של רדיו BGU: ד"ר בוזי רביב, בועז יוקלסון, ארטיום פינדיורין וגל ויסל. תודה מיוחדת לשי אשד בכר על עיצוב הגרפיקה המהממת! וכמובן-לכל הסטודנטים.יות שנתנו בי אמון ויצאו יחד איתי למסע המלמד הזה.

כלל הפרקים זמינים כאן: