"> אלוהים לובשת פראדה – בחברת האדם
הירשם לניוזלטר שלנו

אלוהים לובשת פראדה

אמתי מינצר כותב לבחברת האדם על פרויקט התוכן "אלוהים לובשת פראדה", שהקים עם שותפתו לעשייה תמר יחיא. מרעיון שנזרק לאויר בתוכנית קיץ בניו-יורק, התגלגל הפרויקט וכיום מתפקד כפודקאסט של השניים לצד עמוד תוכן באינסטגרם, ודרך תיאוריות חברתיות, קוויריות ופמינסטיות השניים מעניקים פרשנות מחודשת לתופעות חברתיות, לאירועים אקטואליים ולפרשות השבוע היהודיות.

"אלוהים לובשת פראדה" הוא פרויקט שנברא במסגרת תוכנית הקיץ של ישיבת "הדר" בניו יורק, ישיבה שוויונית-הלכתית בה אני (אמתי) ותמר נפגשנו. הוא נולד מתוך האהבה המשותפת של שנינו לספרות, פמיניזם, יהדות, קוויריות ותיאוריה פוליטית. בראשיתו, "אלוהים לובשת פראדה" היה פודקאסט בו ביצענו קריאות שונות של פרשת השבוע באמצעות תיאוריות פמיניסטיות וקוויריות. כך לדוגמה, דיברנו על אקו-פמיניזם בפרשת "בראשית", על "האפיסטמולוגיה של הארון" של איב סדג'וויק בפרשת "לך לך"; על הטרוסקסואליות כפויה והרצף הלסבי בפרשת "שמות"; ועל פסולים לכהונה ו"The queer art of failure" של הלברשטם בפרשת "אמור". בהמשך, הפסקנו לעסוק בפרשת השבוע, והחלטנו להתמקד בניתוח של תופעות חברתיות אשר קרובות לליבנו. בין היתר, עסקנו ברווקות, בלהט"ביות ופמיניזם דתי, במפגש בין אהבה לקפיטליזם, ובמוות ובאבל. לצד הפודקאסט, אנחנו מתפעלים עמוד אינסטגרם בו לצד עיסוק בנושאי הפרקים שלנו, עולה תוכן נוסף שקשור לפמיניזם, תיאוריות קוויריות, תרבות פופולרית, ופוליטיקה. 

בלב הפרויקט שלנו עומד הרצון להנגיש תיאוריות ביקורתיות ולאפשר להן לקבל מקום בשיח הפופולרי והציבורי. כשטיילנו בקיץ ההוא בין חנויות הספרים בברוקלין ובמנהטן, נדהמנו לגלות אגפים וקומות שלמות שמוקדשות לספרות בנוגע למגדר ולמיניות. הספרים האלה לא היו רק ספרות אקדמית: נחשפנו לפרוזה, שירה ולכתיבה מדעית-פופולרית בתחומי המגדר והמיניות, והתמלאנו קנאה ביכולת של דוברי-האנגלית להיכנס לחנות ספרים ולקרוא בקלות את הדבר שהכי עניין אותנו. בשבילנו עד אז, העמקה במחשבה פמיניסטית וקווירית עברה בשבירת שיניים סביב טקסטים תיאורטיים עם ז'רגון מסובך בשפה זרה. חוסר הנגישות לדוברי עברית וללא-אקדמאים צרמה לנו במיוחד, בגלל שידענו שהידע הזה השפיע באופן עמוק על הדרך שאנחנו מבינים את עצמנו ואת העולם שלנו. 

בגלל שמחשבה פמיניסטית וקווירית כל כך חשובה לנו, בחרנו להתחיל פרויקט בעברית בו אנחנו מנגישות תיאוריות ומשוחחות עליהן בשפה יום-יומית. רצינו לאפשר לכל אדם אוהב-ידע ודובר עברית את היכולת להבין את עצמו ואת סביבתו באמצעות מחשבה ביקורתית. במהלך שלוש השנים בהן אנחנו מפיקות את הפודקאסט, גילינו עד כמה הצמא לתיאוריות האלה ולשיח חברתי-ביקורתי הוא עצום. לפני כמה חודשים, אחרי שהוצאנו פרק על רווקות שהתבסס על  הספר "A table for one" של הסוציולוגית כנרת להד, קיבלנו עשרות הודעות מגברים ונשים שהאזינו לו. רבים סיפרו לנו על תחושת ההקלה שהן חוו בעקבות שמיעת הפרק. היכולת לבחון תופעה אישית ו"שקופה" עד כה בעיניים ביקורתיות, ולהצביע על מבנים חברתיים ותסריטים תרבותיים סביב רווקות, יצרה תחושה של שחרור ושל כוח. 

את הפודקאסט שלנו ניתן לשמוע בכל האפליקציות להאזנת פודקאסטים: https://podcasters.spotify.com/pod/show/godwearsprada, https://open.spotify.com/show/3VdRQaIh8ne0hve3DGWNW6?si=3d0201fb72ff437a  את העמוד שלנו באינסטגרם ניתן למצוא ב-God_wearsprada. מוזמנים להאזין ולשתף!