מזל טוב ליורם בילו, לרגל הגיעו לגבורות!
יורם בילו, מבכירי וחשובי האנתרופולוגים הפועלים כיום בישראל, חוגג שמונים. בילו הוא פרופסור אמריטוס במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה ובמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, חבר האקדמיה הלאומית וחתן פרס ישראל בחקר הסוציולוגיה ל-2013. בילו הוא גם שילוב שלא מספיק נפוץ באקדמיה של חוקר מעולה, מורה מצויין, ואדם נחמד, מפרגן ותומך.
בילו הוא אנתרופולוג ופסיכולוג העוסק במחקריו בניתוח של תופעות פסיכולוגיות בהקשר תרבותי וחברתי רחבֿ ובאנתרופולוגיה של הדת. הוא חקר תופעות של חידוש פולחני קדושים בקרב יהודי מרוקו בישראל, "אמרגני קדושים", תופעת הדיבוק, דת אזרחית, חלומות ועוד ועוד. בתגובות ניתן למצוא חומרים רבים עליו ועל עבודתו, כדוגמת הרצאה שנתן לפני כחודשים על טקסי התבגרות חרדיים, ראיון מקיף על עבודתיו, מאמרים שלו באתר בחברת האדם ועוד.
הרבה ברכות ולעוד הרבה שנים של עבודה, התלהבות ומחקר אנתרופולוגי.
אל האנתרופולוגיה הגיע בילו מתחום הפסיכולוגיה הקלינית, וברוב עבודתיו הוא ניסה לחבר בין שני התחומים ולחקור תופעות פסיכולוגיות בהקשר תרבותי וחברתי רחב.עבודתיו הראשונות עסקו באתנו-פסיכיאטריה של יהודי מרוקו בישראל, כלומר בהסברים המסורתיים שלהם למצבי מצוקה נפשית ובדרכי ההתמודדות עמם באמצעות מרפאים מסורתיים. העניין שלו בעיצוב התרבותי של הפרעות נפשיות ובטיפול רגיש תרבותית הביא אותו לחקור הפרעות תלויות תרבות ביהדות, ובעיקר את תופעת הדיבוק.
בנוסף, הוא היה שותף במאמץ מחקרי לגבש דרכי טיפול מתאימות למטופלים חרדים וטקסי ילדות בחברה החרדית.
חלק עיקרי מעבודתו של בילו התמקדה בתופעות של חידוש פולחני קדושים בקרב יהודי מרוקו בישראל. בצד עבודות על אתרי עליה לרגל מרכזיים כמו קבר רבי שמעון בר-יוחאי במירון וקבר בבא סאלי בנתיבות, הוא חקר יוזמות אינדיווידואליות של "אמרגני קדושים" שהעבירו – בעיקר באמצעות חלומות – צדיקים ממרוקו לישראל והקימו להם אתרים בביתם או בקרבתו. נושא זה הוליך אותו לחקור תופעות של קידוש המרחב בישראל בדת המסורתית מזה ובדת האזרחית מזה.
מחקריו האחרונים עוסקים בפרקטיקות ומערכי התרבות שבעזרתן מנכחים חברי הפלג המשיחי בחב"ד, את הרבי מלובביץ', כמשיח בחייהם. ספרו האחרון עד כה, ״אתנו יותר מתמיד – הנכחת הרבי בחב"ד המשיחית״ פורסם ב2016, גרסתו באנגלית של הספר With Us More Than Ever, פורסמה ב2020 בהוצאת אוניברסיטת סטנפורד.
בקרוב אמור להתפרסם ספר לכבוד הגיעו לגבורות המאגד מאמרים של תלמידיו ומוקירו בעריכת אנדרה לוי, ויתקיימו אירועים שונים לכבודו.