ממתינים בדרכם – ספר חדש לרוית תלמי כהן
ברכות חמות לרוית תלמי כהן על פרסום ספרה ״ממתינים בדרכם: המסע של זרע ביתא ישראל מאתיופה״, המתאר את מסע עלייתם מאתיופיה של אנשי זרע ביתא ישראל. הספר זכה בפרס גולדברג ופורסם בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה.
ממתינים בדרכם מתאר את מסע עלייתם מאתיופיה של אנשי זרע ביתא ישראל, המוכרים יותר בשם הפלאשמורה. זוהי קהילת יהודים מתוך ביתא ישראל שהתנצרו בעבר ושבו ליהדות.
סיפור עלייתם של זרע ביתא ישראל ("הפלאשמורה") החל בשנת 1991 ונמשך עד היום. זוהי אחת הסוגיות המרתקות, המורכבות וגם הכאובות בחברה הישראלית בשלושת העשורים האחרונים – מסע עלייתם של קהילת היהודים מאתיופיה שהמירו את דתם לפני כמאה שנים והחלו בתהליכי שיבה ליהדות בשנות התשעים. קהילה זו, שלא התקבלה באופן מלא ע"י הנוצרים באתיופיה ולא על ידי הממסד והחברה בישראל, נותרה תלויה "בין לבין". רבים מהם חיים בהמתנה ממושכת במחנות המעבר באתיופיה יותר מעשרים שנה בשל מורכבות זהותם היהודית ומדיניות ההשהיה של ממשלות ישראל.
הספר מתבסס על מחקר אנתרופולוגי שנערך בשנים 2005-2014 בכל אחד מתחנות המעבר: כפרי המוצא ומחנות המעבר באתיופיה, מרכזי הקליטה ודיור הקבע בישראל. הספר מציג את המורכבות, התנועה והקשרים בין ארבע התחנות ובמהלכו נדונות מגוון סוגיות מרכזיות כגון: משמעות של עלייה במציאות של הגירה גלובלית, קטגוריזציה, תפיסות של בית, זמן ומשפחה במציאות של תנועה והמתנה. המקרה הנידון, היחס של המדינה והחברה לזרע ביתא ישראל משקף את עומק המורכבות ואזורי הצללים של החברה הישראלית כחברת עולים בעידן הנוכחי. ה"אחרוּת" (הנתפסת) של אותה קהילה משקפת דומוּת, באופן מוקצן, ליסודותיה של החברה בישראל – חברת פליטים ומהגרים רוויה במשקעים טראומטיים ובעלת זהות שבירה. דווקא עמדת הדחייה והספק כלפי הקהילה מאירה אותו "צל" קולקטיבי של פליטוּת שהרוב רוצים לשכוח. כמו כן, בולטת זיקתו של הספר לשיח ההגירה הגלובלי העכשווי.
״לכאורה זה הסיפור שלהם, אך למעשה מדובר בסיפורה של החברה הישראלית כולה, על גבולותיה המדינתיים והחברתיים, ועל תהליכי ההגירה הגלובליים המתרחשים כיום בעולם.״
ד"ר רוית תלמי-כהן היא אנתרופולוגית יישומית, חוקרת ומרצה בתוכנית ללימודי אפריקה באוניברסיטת תל אביב ובמכון להגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין. במשך שנים רבות ערכה תלמי-כהן מחקר באתיופיה ובארץ, וכיום היא מתמקדת בפליטות של מבקשי מקלט מאפריקה בישראל ובעלייה מצרפת בעשור האחרון. עוד היא עוסקת בפעילות חברתית וציבורית בסוגיות הקשורות לעלייה ולהגירה.