"> הזמנה לפסטיבל קולנוע אנתרופולוגי ה-13 – בחברת האדם
הירשם לניוזלטר שלנו

הזמנה לפסטיבל קולנוע אנתרופולוגי ה-13

בימים אלה של אי וודאות, בהם מרגישים לא פעם שהאדמה נשמטת מתחת לרגלינו, טוב שישנם דברים שיכולים להחזיר אותנו לעצמינו ולהציע פרספקטיבה רעננה ומבט חדש על האירועים המתחוללים סביבנו.  פסטיבל הקולנוע האנתרופולוגי, המתקיים השנה בפעם ה-13 מבקש לעשות בדיוק את זה, לפתוח צוהר לעולם ולחוויה האנושית על גווניה והקשריה השונים. כמו בכל שנה, גם הפעם זהו שיתוף פעולה בין האוניברסיטה העברית לבין סינמטק ירושלים המביא לפסטיבל 15 סרטים אנתרופולוגיים מכל קצוות העולם להקרנת בכורה בישראל. 

בתמונה הראשית: תמונה מתוך הסרט "צועדות בחשיכה".

הפסטיבל ייפתח ביום שלישי ה-26.11 בסרט ההודי ״צועדות בחשכה״ שמציג מציאות יומיומית קשה של נשים כפריות שבעליהן שקעו בחובות ושמו קץ לחייהם. במהלך חכם ועדין, הסרט מגלה לנו שגם במצב נואש שכזה, אפשר למצוא ניצוצות של תקווה. 

את הסרט תקדים הופעתה של הזמרת אביגיל קובארי, כיבוד קל יוגש בקבלת פנים לפני ההופעה.

לפני אירוע הפתיחה יוקרנו שני סרטים נוספים שכל אחד מהם מלווה בהרצאה קצרה. 

אריק גוטלר מהחוג לתיאטרון באוניברסיטה העברית יתמקד בהיבטים התיאטרליים והדרמטיים בסרט האיטלקי הססגוני ״הבשורה על פי צ׳ירטה״, ובדמות הראשית בו, שנראית כמשחקת את תפקיד חייה. 

הסרט ״קוסמוספיינס״ מתאר את הפעילות של מכון לאסטרופיזיקה בהרי הקווקאז ברוסיה שמתנהל כאי אוטופי, תלוש ומבודד במרחב ובזמן כמו צמח הישר מתוך ספרי מדע בדיוני. לפני הקרנת הסרט תשוחח לידיה גינזבורג על תפיסות הידע במרחב הפוסט-סובייטי המנחות את פעילות המכון ואנשיו.  

ביום רביעי, ה-27.11 מטיאס ג׳אלפים מראשקין מאוניברסיטה העברית ירצה לפני הסרט ״זה כל מה שיש לנו״ המגולל את סיפורם של בני ג׳אוז׳אז׳ארה באמזונאס הברזילאי המנהלים מאבק סיזיפי לשמירה על ביתם ואורח חייהם.

באותו היום דר׳ שרון שיוביץ-עזרא מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית תדבר לפני הקרנת הסרט הדני ״הד קולך״ המתווה דימוי מורכב ומעורר מחשבה על החיים המבוגרים אחרי אובדן בן.ת זוג. 

פרופ׳ ניר אביאלי מאוניברסיטת בן גוריון יחלוק עם הקהל מחשבות לפני הסרט הטורד שלווה ״ליל הזאבים״, המגולל סיפור של כפר מקסיקני השוכן סמוך לגבול ארה״ב, שתושביו מחליטים להזמין  תיירים לחוות בעצמם את חציית הגבול הלא חוקית כמעין משחק הדמייה. 

היום השני של הפסטיבל ינעל באופן מסורתי עם הפינה הקלאסית בה יוקרן סרטו של הבמאי האקספרימנטלי האמריקאי ג׳ונאס מקאס. פרופ׳ דן גבע מהמכללה האקדמית בית ברל ופרופ׳ תמר אלאור מהאוניברסיטה העברית ישוחחו על הסרט ועל הבמאי לאחר ההקרנה.  

ביום חמישי ה-28.11 הנועל את הפסטיבל, תשוחח פרופ׳ מיכל בירן, היסטוריונית של מרכז אסיה מהאוניברסיטה העברית על הסרט ״הבת של ג׳ינגיס״ המגולל את קורותיה הסוערים של צעירה מונגולית המטלטלת בין אידאלים של לאומית וחירות לבין אילוצי המציאות. 

 הסרט ״אחרי הגשר״ מביא גילוי נדיר של אישה איטלקייה שהתאסלמה. עולמה קורס עליה ביום אחד כשהיא מגלה שבנה ביצע פיגוע התאבדות. דר׳ בת שבע הס מהאוניברסיטה העברית שחקרה התאסלמות של נשים נוצריות באירופה תקדים בהרצאה קצרה. 

ההרצאה האחרונה בפסטיבל תהיה של פרופ׳ עמית צורן מהאוניברסיטה העברית. הוא ידבר לפני הסרט ״יער״ שעוסק בחיי משפחה שחיפשה להתרחק מהציוויליזציה בתוך יער בראשיתי, ומצאה את עצמה בעיצומו של משבר פוליטי והומניטרי המתחולל בסמוך לביתם בגבול בין פולין לבלארוס. 

גם יתר הסרטים שאינם מלווים בהרצאות יאירו את החוויה האנושית בשלל גווניה.

אנו תקווה, שכמו בשנים הקודמות, גם השנה הפסטיבל ישמש מקום מפגש חברתי, אינטלקטואלי ואסתטי פורה לקהילת המתעניינים באנתרופולוגיה ובקולנוע. 

מחכות לכם,

תמר אלאור ולידיה גינזבורג.

לקריאה נוספת (אודות הפסטיבל בשנה שעברה):