"> סמלי מפתח- קפיטליזם ריגשי – בחברת האדם
הירשם לניוזלטר שלנו

סמלי מפתח- קפיטליזם ריגשי

הרחובות מתמלאים בבלונים אדומים בצורת לבבות, מכירות הפרחים והשוקולדים עולים וזה כמובן סימן שיום האהבה הגיע. אז לכבוד הוולנטיינס, רותם קליגר חילוא מסבירה מהו "קפיטליזם רגשי" על פי פרופ' אווה אילוז. אל תצפו לפוסט רומנטי 🙂

כשאנשים חושבים על כלכלה ועל עולם העבודה הקפיטליסטי הם בדרך מדמיינים יחסים קרירים ומעמדיים, רציונליים ובירוקרטיים. לעומת זאת כשחושבים על 

מערכות יחסים רומנטיות מדמיינים רגשות יצריים, פראיים וחסרי הגיון. אם בעבר אנשים נישאו דרך שידוכים או לשם אינטרס כלכלי, אז היום האהבה היא חופשית ואותנטית!

האמנם?

הסוציולוגית אווה אילוז טוענת שלא.

לפיה, בעשורים האחרונים התרבות הקפיטליסטית הפכה את עולם העבודה למרחב רגשי מאוד. פסיכולוגים ויועצים רגשיים הפכו לחלק בלתי נפרד מחברות הייטק ותאגידים גדולים. מחלקות משאבי אנוש כבר לא אמונות רק על גיוס עובדים אלא על רווחתם. מטרתן להבין את נפש העובדים, את צרכיהם ההוליסטיים ודרך שיפור תחושותיהם וחווייתם – להגביר גם את תפוקתם ויעילותם במקום העבודה. 

אם בעבר היו ממשטרים את העובדים דרך צעקות, איומים ואפילו מכות, היום זה לא יעלה על הדעת. להיפך, ככל שמקום העבודה ירגיש עבורם ביתי, אנושי ואמפתי יותר, כך מחויבות העובדים אליו תגדל. 

במקביל, אילוז טוענת שדווקא היחסים הרומנטיים, האינטימיים והמשפחתיים הפכו קרירים יותר. מודלים כלכליים של מיקוח, ניהול, משא ומתן חדרו אליהם. זוגות עורכים לוח זמנים משותף, מקיימים "פגישות צוות" לניהול משק הבית ומחלקים ביניהם מטלות. 

מכירים את המשפט "זה לא אתה, זה אני?" – כלומר, איתך הכל בסדר, אבל שירותך כבר לא רצויים כאן. מצאתי תחליף שמתאים יותר לדרישות התפקיד ו… אתה מפוטר.

את ההשפעה ההדדית הזאת בין רגשות לכלכלה, אילוז מכנה – "קפיטליזם רגשי". ההמשגה הזאת מסייעת לנו להבין כיצד יחסים רגשיים וכלכליים נשזרים זה בזה, מעצבים זה את זה ומשפיעים זה על זה. 

אילוז מדגימה את התהליכים המקבילים האלו דרך מספר אתרים. למשל – היא בוחנת אפליקציות ואתרי היכרויות, בהם כל בן או בת זוג פוטנציאלים צריכים להציג את עצמם כאילו היו מוצר על המדף שאפשר לקנות ולהחליף. 

דוגמה נוספת היא תוכניות אירוח (כמו התוכנית של אופרה ווינפרי) במסגרתן מעודדים באופן אינטנסיבי "עבודה עצמית" ושיפור עצמי, בדומה לשיפור קורות החיים לעבודה. 

האם אלו תהליכים חיוביים או שליליים? התשובה כמובן מורכבת ולא חד משמעית. אם הנושא מעניין אתכם אפשר להעמיק בו באחד מספריה של אילוז כמו "אינטימיות קרה".

לקריאה נוספת: