ברכות לאריקה וייס על זכייה במענק המחקר של של האיחוד האירופי (ERC)!
ברכות חמות לאנתרופולוגית ד"ר אריקה וייס (אונ' תל אביב) על זכייתה במענק המחקר של האיחוד האירופאי (ERC Consolidator Grants). מדובר באחד ממענקי המחקר הגדולים, התחרותיים והיוקרתיים ביותר, ווייס היא האנתרופולוגית הישראלית הראשונה שזוכה בו אי פעם. באותו הסבב זכתה גם סוציולוגית ישראלית, פרופ׳ טלי קריסטל מחיפה (בפעם השניה!!), וברכות חמות מגיעות גם לה. במחקרה מנסה וייס להבין איך קבוצות שונות בעולם מוצאות דרכים להכיל את ההבדלים והפערים ביניהן, במיוחד בנוגע לדו-קיום דתי ואתני, ולבקשתנו כתבה וייס על המחקרה הזוכה.
כותרת הפרויקט שלי היא ״הפרקסיס של דו-קיום: גישה השוואתית ואינדוקטיבית לאתגרי הגיוון״. פרויקט זה הוא תוצר של התבשלות ארוכה עם מחקרים רבים על גישות שונות לפלורליזם וסובלנות, בעקבות מה שרבים תיארו כמשבר של רב-תרבותיות.
במהלך העשור האחרון, קולות הולכים וגדלים הכריזו שהרב-תרבותיות נכשלה; במקומות כמו אירופה, ארצות הברית, הודו, ישראל ואחרים. באופן פרדוקסלי, חוקרים מצאו גם שהרבה פעמים השיח הליברלי של רב-תרבותיות, כגון מושגים כמו גיוון וסובלנות; זוכה להתנגדות לא רק מצד הרוב, אלא גם מצד המיעוטים שהוא נועד להגן עליהם. זאת מאחר שיש להם מודל אחר לפלורליזם, או כי מצופה מהם לשנות את אורח חייהם.
לאור החששות הגוברים לגבי חוסר האפקטיביות של מדיניות דו-הקיום הנוכחית, וקונפליקטים אתנו-דתיים, תוכנית מחקר זו תבחן את הסוגיה על ידי גישה השוואתית לשאלת דו-קיום אתני-דתי במספר אתרים. המחקר יורכב מצוותים של שבעה חוקרים (מרצים, פוסט-דוקטורנטים, ודקטורנטית אחת) שעובדים בערים עם גיוון דתי-אתני משמעותי בפריפריה בשש מדינות: ישראל, בוסניה, טורקיה, רומניה, צרפת, ואנגליה. על ידי בחינה אתנוגרפית של של דו-קיום "יומיומי", המחקר ינסה להבין כיצד אנשים באמת ״עושים״ סובלנות. מחקר הפרקטיקות של דו-קיום מבקש לפתוח תפיסה אמפירית, אינדוקטיבית והשוואתית חדשה, שאינה מבקשת לבחון את ההשפעות של מדיניות שונה על דו-קיום, אלא דווקא מסתכלת על פרקטיקות דו-קיום כדי, בין היתר, להשיג מדיניות טובה יותר.
ההבנה כיצד אנשים מטפלים במגוון בחיי היומיום, תאפשר לנו הבנה טובה יותר של מושג דו הקיום לתפיסת הקהילות שנחקרו. במחקר אנחנו שואלים כיצד הקהילות מכילות הבדלים בדרכים ספונטניות ונכונות באופן תרבותי? מאילו משאבים הן שואבות כדי לשמור על יחסים מכבדים ולהימנע מעימותים ואלימות בין הקבוצות הדתיות והאתניות השונות המתגוררות יחד באותו מרחב?
פרויקט זה יפתח מרחב תיאורטי ונורמטיבי למגוון רחב יותר של גישות לדו קיום, פלורליזם וסבלנות, כאלה המותאמות למציאות של שונות עמוקה, תפיסות עולם שונות וערכים מגוונים. בניגוד למחקרים על ההשפעות של מדיניות או תנאים מבניים על הדינמיקה של דו-קיום, פרויקט זה ידגים מדוע עלינו לעסוק בתרבות ובפרקטיקות קיימות ברצינות כאשר בוחנים את הדילמות של המגוון.