"> אוטיזם כתורשה, אוטיזם כמורשת: התנועה של אוטיזם קדימה ואחורה בזמן – בחברת האדם
הירשם לניוזלטר שלנו

אוטיזם כתורשה, אוטיזם כמורשת: התנועה של אוטיזם קדימה ואחורה בזמן

30/04/2020

האנתרופולוג בן בלק, אשר חוקר לעומק את עולמם של אוטיזים והמשמעות החברתית של התופעה, פרסם מאמר קצר ( think piece), בכתב העת Medicine Anthropology Theory, בו הוא מסתכל על השפעת האבחון האוטיסטי לא על הילדים, אלא דווקא על ההורים שלהם וכיצד ההבחנה מאפשרת להם להבין יותר טוב את עצמם.

לרוב, אנו מבינים את התופעה המכונה אוטיזם כבעלת מרכיב תורשתי, ועל כן כזו הנעה מדור אחד לזה שאחריו. אך כשמתבוננים מקרוב, ניתן להבחין כי פעמים רבות התנועה היא דווקא בכיוון השני – מדורות נוכחיים לקודמים להם.

במאמר הקצר Autism as heredity, autism as heritage בלק מתמקד בתהליך הזה בדיוק, הבא לידי ביטוי כאשר בעקבות האבחון של ילדם או ילדתם כנמצאים על הרצף, הורים מבינים לראשונה שאותה תווית עשויה להיות רלוונטית גם עבורם, ופועלים לקבל אבחון גם הם.

זאת ועוד, כתווית המאפשרת להסביר שונות וייחודיות, אוטיזם לעתים משמש כמודל בעזרתו הורים אלו אף מבינים מחדש את ההיסטוריה המשפחתית שלהם, בעודם מייחסים תכונות אוטיסטיות להוריהם, סביהם וכיו"ב. במקרים מסוימים, נעשה במודל זה שימוש אף בבחינת ההיסטוריה האנושית הקדומה. כך שבעוד שבדרך כלל נהוג למסגר אוטיזם כתופעה הקשורה לתורשה, בלק בוחן אם ניתן להבין אותה בנוסף גם כמרכיב של מורשת.

עוד על מחקריו של בלק:

אנתרופולוגיה לשבת – בן בלק על רגישות חושית, גוף ואוטיזים:
https://www.facebook.com/IsrAnthro/posts/1460616114066961
אנתרופולוגיה לשבת – בן בלק על מאבק, אוטיזים ושיח הרגשות.
https://www.facebook.com/IsrAnthro/posts/1272426279552613
אנתרופולוגיה לשבת – בן בלק על אוטיזם והנסיון לפענח קודים חברתיים.
https://www.facebook.com/IsrAnthro/posts/1487065554755350/

לבלוג של בלק בבחברת האדם – מהלך בין הברי(א)ות

עשבים הם לא שוטים, בני האדם הפכו אותם לכאלה