מדיטציה וכתבי קודש
מיכל פגיס ושלמה גוזמן כרמלי משוחחים על הספרים שפרסמו לאחרונה ומחברים בין גוף לטקסט, בין סובייקטיביות לקולקטיביות. מתוך כנס צמתי מחקר, המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה, אוניברסיטת בר אילן, 2021.
ספרה של מיכל פגיס Inward שפורסם בהוצאת אוניברסיטת שיקגו, הוא מסע אתנוגרפי אל תוך חייהם של מתרגלי מדיטציית ויפאסנה בישראל וארה״ב אשר חושף את הדינמיקה החברתית סביב פרקטיקות הפונות ״פנימה״ אל העצמי.
ספרו של שלמה גוזמן כרמלי, "מפגשים מסביב לטקסט: אתנוגרפיה של יהדויות", פורסם בהוצאת פרדס. הספר זכה בפרס בהט של אוניברסיטת חיפה, והוא בוחן את "הטקסטואליות היהודית"' כלומר, את הפנייה לטקסט ואת השימוש והמשמעות הסמלית המיוחסת לטקסט הדתי , בחמש זירות של תרבות יהודית בת זמננו.
עוד על ספרה של פגיס:
החברה המערבית מאופיינת בדגש על רפלקסיביות והתבוננות ״פנימה״ לתוך הנפש. בעוד מירב המחקרים מדגישים את הפאן הדיסקורסיבי של העניין הגובר בעצמי, בספר זה אני פונה לפרקטיקות של שתיקה אשר שמות את הגוף במרכז חקר העצמי תוך התנגדות לשפה ככלי העיקרי לרפלקסיביות. פרקטיקות אלו, אני טוענת, מבוססות על סדר חברתי של ״התבודדות משותפת״ בו יחידים נמצאים ביחד ולחוד בעת ובעונה אחת, ומנסים להתרחק באופן זמני מהמאמץ הכרוך באינטרקציה חברתית יומיומית. הספר מציע מסע אתנוגרפי לתוך פרקטיקה אחת כזו אשר הפכה פופולרית בשנים האחרונות – ויפאסאנה – מדיטציה בודהיסטית אשר עברה אדפטציות לקהל מערבי חילוני ונלמדת במרכזים ברחבי העולם. דרך מעקב אחרי המסע של ויפאסאנה מבורמה למערב, המרחבים החברתיים של מרכזי המדיטציה, חיי היום יום של המתרגלים, וגם נקודות המבט של בני המשפחה שלהם, אני מראה כי המרחב הגופני הפנימי מהווה חלק בלתי נפרד מפרוייקט העצמי המערבי ומדגימה כיצד גם החוויות האישיות ביותר שלנו מעוגנות בעולם חברתי. הספר מרחיב את היריעה לפרקטיקות וריטואלים נוספים כגון צום, דיאטה, ריצה, ריקוד, עישון ואפילו סקס, ומראה כיצד הפניית תשומת הלב לחוויה הגופנית הפכה לכלי דרכו יחידים מנהלים את המעברים בין זהויות שונות במרחב החברתי המורכב אשר מאפיין את חיינו.
עוד על ספרו של גוזמן כרמלי
אברך חרדי מתווכח בלהט עם חברו על פרשנות דף גמרא.
תלמידה בישיבה חילונית מסבירה הלכות בעזרת חוויות משירותה הצבאי.
מקובל מעניק לפונה אליו קמע זעיר שעליו כתובים שמות קדושים בתקווה שיסייעו לפונה לפייס את אשתו.
אישה דתייה, מספרת סיפורים, מציגה לקהל בהתרגשות פרשנות חדשה ואישית לאגדה תלמודית.
חסיד החבר בחסידות מתבדלת חותם על מסמך תקנות, ומאשר בכך את מחויבותו ונאמנותו לקהילתו המתבדלת.
מה משותף למפגשים הללו? ומה אנו יכולים לומר על יהודים ועל טקסטים דתיים כשאנחנו בוחנים את המפגשים הללו בעת ובעונה אחת? הספר מפגשים מסביב לטקסט, המבוסס על מחקר אתנוגרפי מקיף בחמש זירות של יהדות זמננו, מוביל אותנו במסע מרתק בין מוסדות וקהילות בניסיון להבין את הכמיהה היהודית למילים, לספרים, לטקסטים ולפרשנויות. זירות המחקר נטועות בהקשרים תרבותיים, חברתיים ופוליטיים שונים זה מזה עד מאוד, וממחישות את ריבוי התרבויות היהודיות בישראל. תיאור המפגשים מסביב לטקסט מדגים כיצד הטקסטים הדתיים מפורשים בכל פעם באופן אחר, והופכים למראות המשקפות את ערכי הלומדים ואמונותיהם. עבודת שדה שנעשתה בקהילות ובמפגשים חברתיים של לימוד, תפילה, ריפוי, הופעה וגיבוש קהילתי, שטקסט דתי כתוב היה מעורב בהם, הביאה ליצירת הספר, המתאר כיצד המפגש עם הטקסט יוצר תרבויות יהודיות, וכיצד תרבות יהודית מתקיימת ומתחדשת במפגשים עם טקסטים, פעמים תוך ויכוח אִִתם.