אינטימיות תרבותית (Cultural Intimacy)
מכירים את המשפט – "יש דברים שנשארים רק במשפחה?"
במשפחה אחת זה יכול להיות המצב הכלכלי, במשפחה אחרת זה יכול להיות מנהג אישי כמו לעשות אחד לשני מסאז' בכפות הרגליים ובמשפחה שלישית זו יכולה להיות נטיה לדבר גסויות. כל אלו דוגמאות שבגבולות הבית יתפסו כנורמליות ויומיומיות, אולם יקבלו משמעות אחרת, מביכה ומוזרה ברגע שמישהו חיצוני ייחשף אליהן. בצורה זו האינטימיות מסייעת לסמל את גבולות היחידה התרבותית.
מייקל הרצפלד (אוניברסיטת הארוורד) הדגיש בספרו "Cultural Intimacy" את המשמעות של מבוכה בהבנת הגבולות התרבותיים בעבודה האתנוגרפית. לפיו, האינטימיות המשותפת נמצאת בלב התרבות, אולם כדי לזכות לחזות בה כחוקרים נדרשת עבודת שדה משמעותית וארוכה במסגרתה יוכלו להווצר קשרים משמעותיים בין האנתרופולוג לבין האנשים שהוא מבקש להבין, תוך ניסיון למחוק עד כמה שניתן חלוקה מעמדית ביניהם. לולא עבודה אתנוגרפית כזו, החוקר לא יוכל להחשף לכל אותם ניואנסים והרגלים "מביכים" ששמורים רק "למעגל הפנימי", אך בדיוק משום כך גם מהווים אבן פינה בהבנת התרבות הנחקרת.
הרצפלד מתאר אינטימיות תרבותית כ"הכרה באספקטים של הזהות התרבותית המשותפת אשר נתפסים על ידי השותפים לזהות כמקור למבוכה מול עין חיצונית, אולם במקביל מספקים למקורבים הבטחה לשייכות חברתית" (בתרגום חופשי).
האספקטים הללו מלמדים אותנו לא רק על התרבות עצמה אלא גם על יחסי כוח ויחסים באופן כללי עם הצופה החיצוני. התבוננות בשדה דרך רעיון האינטימיות התרבותית מעלה שאלות כמו – מי האדם שיכול או לא מורשה לצפות ברגעים של אינטימיות תרבותית, מתי ומדוע דעתו חשובה או משנה וגם כיצד נוצרים ומה מסמלים אותם רגעים ופרקטיקות של אינטימיות תרבותית. אותם רגעים שאין בהם רק מבוכה אישית למול הצופה אלא דווקא מבוכה קולקטיבית משום שהם מהווים חלק מהדבק התרבותי.
הרעיון של אינטימיות תרבותית מסייע לנו להבין גם כיצד נוצרים קשרים כה הדוקים בין הפרט למדינה, כקהילה רחבה יותר שגם בתוכה מתקיימת אינטימיות תרבותית. בספרו של בנדיקט אנדרסון "קהילות מדומיינות" הוא מסביר שרעיון הלאומיות מבוסס על דמיון קולקטיבי שמחלק את העולם ואת האנשים למדינות, ומוזן על ידי ספרי היסטוריה, רומנים, עיתונים. היום נוסיף לכך כמובן מדיה דיגיטלית. לרעיון הקהילה המדומינת, מוסיף הרצפלד את מושג האינטימיות התרבותית שמסייעת לסרטט גבולות מדומיינים בהיקף מצומצם וגם בהיקף רחב, ומעמיקה את ההבנה שלנו כיצד נולדים משפטים כמו לדוגמה – "טוב למות בעד ארצנו".
תמונה ראשית: Photo by Becca Tapert on Unsplash